- Dalganın üstünde neler var?
- Dalganın tadını çıkarmanın yararları
- Dalgayı iyi mi yakalarsınız?
- Dalgayı yakalamanın zorlukları
- Başarı için ipuçları
- Olay emekleri
- Sorular ve Cevapları
- II. Dalganın üstünde neler var?
- III. Dalganın tadını çıkarmanın yararları
- IV. Dalganın üstesinden iyi mi gelinir
- V. Dalgayı yakalamanın zorlukları
- Etik bir kültür yaratmak
- Bütün paydaşların en iyi çıkarlarını gözeten kararlar almak
- Etik iş uygulamalarının başarısının ölçülmesi
- VI. Başarı için ipuçları
- VII. Olay emekleri
- Sorular ve Cevapları
Günümüzün rekabetçi iş ortamında, şirketlerin çevik ahlaki iş uygulamalarını benimsemesi her zamankinden daha önemlidir. Çevik ahlaki, bir firmanın ahlaki ilkelere kuvvetli bir bağlılığı sürdürürken ahlaki standartlarını değişen koşullara adaptasyon kabiliyetini anlatım eder.
Çevik ahlaki iş uygulamalarını benimsemenin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Artan çalışan morali
- Alan kişi memnuniyetinin artması
- Geliştirilmiş marka itibarı
- Dava riskinin azalması
Dalganın üstünde neler var?
Dalgaya binmek, bir firmanın devamlı olarak değişen piyasa koşullarına ahenk sağlayarak rekabette önde kalma becerisinin metaforudur. Çevik ahlaki iş uygulamaları bağlamında, dalgaya binmek, bir firmanın ahlaki standartlarını devamlı olarak değişen koşullara uyarlarken tekrar de ahlaki ilkelere kuvvetli bir bağlılık sürdürme becerisini anlatım eder.
Dalganın tadını çıkarmanın yararları
Dalgayı yakalamanın yararları şunlardır:
- Artan çalışan morali
- Alan kişi memnuniyetinin artması
- Geliştirilmiş marka itibarı
- Dava riskinin azalması
Dalgayı iyi mi yakalarsınız?
Şirketlerin çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasını yakalamak için atabileceği bir takım adım vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kuvvetli bir ahlaki temel oluşturun
- Çalışanların ahlaki kararlar almasını sağlayın
- Paydaşlara karşı saydam olun
- Etik uygulamaları devamlı olarak izleyin ve değerlendirin
Dalgayı yakalamanın zorlukları
Şirketlerin çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasına binmeye çalışırken karşılaşabilecekleri bir takım güçlük vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Etik ilkelerin iş hedefleriyle dengelenmesi ihtiyacı
- Süratli karar alma baskısı
- Değişen koşullara devamlı ahenk sağlama ihtiyacı
Başarı için ipuçları
Çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasını başarıyla yakalamak isteyen firmalar için birkaç ipucu:
- Kuvvetli bir ahlaki temel oluşturarak başlayın. Bu, firmanın misyonu ve değerleriyle ahenkli net bir ahlaki ilkeler seti geliştirmek anlama gelir.
- Personelleri ahlaki kararlar almaya yetkilendirin. Bu, çalışanlara firmanın ve paydaşlarının en iyi çıkarları doğrultusunda kararlar alma yetkisi vermek anlama gelir, bu kararlar en karlı kararlar olmasa bile.
- Paydaşlara karşı saydam olun. Bu, firmanın ahlaki uygulamaları ile alakalı paydaşlarla aleni ve dürüst bir halde haberleşme oluşturmak anlama gelir.
- Etik uygulamaları devamlı olarak izleyin ve değerlendirin. Bu, firmanın ahlaki uygulamalarını tertipli olarak gözden geçirerek firmanın standartlarını karşıladıklarından güvenilir olmak anlama gelir.
Olay emekleri
Çevik ahlaki iş uygulamalarını başarıyla tatbik eden şirketlere dair birkaç olay emek vermesi şöyledir:
- Ben & Jerry’s: Ben & Jerry’s, kuruluşundan bu yana toplumsal ve çevresel sorumluluğa kendini adamış bir şirkettir. Firmanın adil tecim, çevresel sürdürülebilirlik ve hayvan refahı benzer biçimde amaçları destekleme hikayesinde uzun bir geçmişi vardır.
- Zappos: Zappos, muhteşem satın alan hizmetiyle malum bir şirkettir. Firma, çalışan mutluluğu ve yetkilendirmesine kuvvetli bir halde bağlıdır ve satın alan deneyimini iyileştirmenin yollarını devamlı olarak aramaktadır.
- Toms Shoes: Toms Shoes, satılan her bir çift kundura için gereksinim sahibi bir çocuğa bir çift kundura bağışlayan bir şirkettir. Firmanın toplumsal sorumluluğa kuvvetli bir bağlılığı vardır ve dünya çapındaki küçüklere milyonlarca kundura bağışlamıştır.
Çevik ahlaki iş uygulamaları, rekabette önde kalmak ve sürdürülebilir bir iş oluşturmak isteyen firmalar için eğer olmazsa olmazdır. Firmalar, ahlaki standartlarını devamlı olarak değişen koşullara uyarlayarak uzun vadeli başarı için kuvvetli bir temel oluşturabilirler.
Sorular ve Cevapları
Antet | Hususiyet |
---|---|
Çevik iş | Ahenk sağlama kabiliyeti |
İş ahlakı | Şeffaflık |
Etik | Repertuvar |
Strateji | Yenilik |
Dalga | Değişiklik yapmak |
II. Dalganın üstünde neler var?
Dalgaya binmek, devamlı olarak değişime ahenk sağlayarak eğrinin önünde kalmanın bir metaforudur. İş bağlamında, pazardaki, satın alan gereksinimlerindeki ve teknolojideki değişimleri öngörebilmek ve bunlara cevap verebilmek anlama gelir.
Dalgayı yakalayabilen firmalar, değişen koşullara ahenk sağlayıp rakiplerinin önünde kalabildikleri için uzun solukta daha başarıya ulaşmış oluyorlar.
Bir firmanın bu dalgayı soruşturma becerisine katkıda bulunan bir takım unsur vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kuvvetli bir yenilikçilik kültürü
- Risk alma isteği
- Alan kişi geri bildirimlerine odaklanma
- Devamlı iyileştirmeye bağlılık
Bu nitelikleri geliştirebilen şirketlerin dalgayı soruşturma ve uzun vadeli başarıya erişme olasılığı daha yüksektir.
III. Dalganın tadını çıkarmanın yararları
Çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasına binmenin birçok faydası vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Artan bereketlilik
- İyileştirilmiş çalışan morali
- Arttırılmış satın alan memnuniyeti
- Artan karlılık
- Geliştirilmiş marka itibarı
- Daha çok toplumsal repertuvar
Çevik ahlaki iş uygulamalarını hayata geçirerek işletmeler, kendileri ve paydaşları için daha sürdürülebilir ve karlı bir gelecek yaratabilirler.
IV. Dalganın üstesinden iyi mi gelinir
Çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasını yakalamanın birçok yolu vardır. İşte birkaç ipucu:
- Etik bir kültür yaratın
- Etik kararlar alın
- Etik iş uygulamalarınızın başarısını ölçün
- Paydaşlarınıza karşı saydam olun
- Değişimi kucaklayın
Bu ipuçlarını takip ederek, işletmenizin çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasını yakalamasına ve uzun vadeli başarıya ulaşmasına destek olabilirsiniz.
V. Dalgayı yakalamanın zorlukları
İşletmelerin çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasını yakalamaya çalışırken karşılaştıkları bir takım güçlük vardır. Bu zorluklar şunları ihtiva eder:
- Etik bir kültür yaratmak
- Bütün paydaşların en iyi çıkarlarını gözeten kararlar almak
- Etik iş uygulamalarının başarısının ölçülmesi
Bu zorlukların her biri aşağıda daha detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.
Etik bir kültür yaratmak
İşletmelerin çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasını yakalamaya çalışırken karşılaştıkları en büyük zorluklardan biri ahlaki bir kültür yaratmaktır. Bu, çalışanların en rahat ya da en karlı şey olmasa bile doğru şeyi meydana getirmeye teşvik edilmiş olduğu bir emek harcama ortamı yaratmak anlama gelir.
İşletmelerin ahlaki kültürü yaratmak için yapabileceği birçok şey vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Net ahlaki standartlar belirlemek
- Personelleri ahlaki olmayan davranışları bildirmeye teşvik etmek
- Etik hikayesinde tahsil verilmesi
- Çalışanların ahlaki davranışlarından görevli tutulması
İşletmeler, ahlaki bir kültür yaratarak, bütün paydaşların en iyi çıkarlarını gözeten ve bunu değerleriyle tutarlı bir halde meydana getiren kararlar aldıklarından güvenilir olabilirler.
Bütün paydaşların en iyi çıkarlarını gözeten kararlar almak
İşletmelerin çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasını yakalamaya çalışırken karşılaştıkları bir öteki güçlük, bütün paydaşların en iyi çıkarları doğrultusunda kararlar almaktır. Bu zor bir vazife olabilir, bundan dolayı çoğunlukla dikkate katılması ihtiyaç duyulan rekabet eden çıkarlar vardır.
Mesela, bir işletmenin paradan tutum etmek için mensupları işten çıkarmak mı yoksa yeni işler yaratabilecek yeni teknolojiye yatırım yapmak mı gerektiğine karar vermesi gerekebilir. Bu probleminin rahat bir cevabı yoktur ve en iyi karar işletmenin hususi koşullarına bağlı olacaktır.
İşletmeler karar alırken çalışanlar, müşteriler, hissedarlar ve topluluk dahil olmak suretiyle bütün paydaşların çıkarlarını göz önünde bulundurmalıdır. Bunu yaparak işletmeler uzun solukta sürdürülebilir kararlar aldıklarından güvenilir olabilirler.
Etik iş uygulamalarının başarısının ölçülmesi
En son, işletmelerin ahlaki iş uygulamalarının başarısını ölçebilmeleri icap eder. Bu zor bir vazife olabilir, bundan dolayı etiği ölçmek için her insana uyan tek bir yaklaşım yoktur.
İşletmelerin ahlaki iş uygulamalarının başarısını ölçmelerinin birtakım yolları şunlardır:
- Çalışanların ve müşterilerin firmanın ahlaki değerlerine ilişik algılarını araştırmak
- Firmanın finansal performansının izlenmesi
- Firmanın çevresel tesirinin izlenmesi
İşletmeler ahlaki iş uygulamalarının başarısını ölçerek ilerleme kaydettiklerinden ve doğru yolda olduklarından güvenilir olabilirler.
VI. Başarı için ipuçları
Çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasına binerken başarıya ulaşmak için birtakım ipuçları:
- İşletmeniz için kuvvetli bir ahlaki temel oluşturun. Bu, karar alma sürecinizi yönlendiren net değerlere ve ilkelere haiz olmak ve organizasyonunuzdaki her insanın bu değerlerin bilincinde olmasını ve bunlara bağlı kalmasını sağlamak anlama gelir.
- Etik değerleri günlük iş uygulamalarınızın bir parçası haline getirin. Bu, ahlaki değerlendirmeleri ürün geliştirmeden pazarlamaya ve satışa kadar işinizin bütün yönlerine dahil etmek anlama gelir.
- Etik uygulamalarınız hikayesinde paydaşlarınıza karşı saydam olun. Bu, ahlaki standartlarınızı korumak için ne yaptığınızı onlara bildirmek ve geri bildirim ve eleştiriye aleni olmak anlama gelir.
- Etik uygulamalarınızdan kendinizi görevli tutun. Bu, değerlerinizle hala ahenkli olduklarından güvenilir olmak için politikalarınızı ve prosedürlerinizi tertipli olarak gözden dercetmek ve gerektiğinde düzeltici eylemde bulunmak anlama gelir.
- Çalışanlarınızı ahlaki kararlar almaları için güçlendirin. Bu, onlara şirketinizin ve paydaşlarınızın en iyi çıkarları doğrultusunda kararlar alma özerkliği vermek anlama gelir, bu kararlar devamlı en karlı kararlar olmasa bile.
Bu ipuçlarını takip ederek, işletmenizin çevik ahlaki iş uygulamalarının dalgasını yakalamasına ve uzun vadeli başarıya ulaşmasına destek olabilirsiniz.
VII. Olay emekleri
Çevik ahlaki iş uygulamalarını başarıyla tatbik eden şirketlere dair üç olay emek vermesi şöyledir:
-
Ben & Jerry’s: Bu dondurma firması, toplumsal ve çevresel sorumluluğa olan bağlılığıyla bilinir. Firmanın ilerici amaçları destekleme hikayesinde uzun bir geçmişi vardır ve adil tecim ve sürdürülebilir ziraat hareketinde öncü olmuştur.
-
Toms Shoes: Bu firmanın topluma geri dönüş yapmasına imkan tanıdığı olan benzersiz bir iş modeli vardır. Satılan her bir kundura çifti için Toms, gereksinim sahibi bir çocuğa bir çift kundura bağışlar.
-
Zappos: Bu çevrimiçi kundura perakendecisi, muhteşem satın alan hizmeti ve çalışan mutluluğuna olan bağlılığıyla bilinir. Zappos, çalışanlarına parasız atıştırmalıklar, süresiz ücretli dinlence ve köpek dostu bir yazıhane benzer biçimde fazlaca muhtelif avantajlar sunar.
Bunlar, çevik ahlaki iş uygulamalarını hayata geçirerek ayrım yaratan şirketlerin bir tek birkaç örneğidir. Bu firmalar, insanları ve gezegeni ön planda tutarak yalnızca daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmakla kalmıyor, hem de daha kuvvetli işletmeler de kuruyorlar.
Netice olarak, çevik ahlaki iş uygulamaları rekabette önde kalmak ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak isteyen işletmeler için eğer olmazsa olmazdır. Daha ahlaki bir iş yeri yaratarak, bütün paydaşların en iyi çıkarları doğrultusunda kararlar alarak ve ahlaki iş uygulamalarının başarısını ölçerek işletmeler dünyada pozitif bir tesir yaratabilir ve uzun vadeli başarı için kuvvetli bir temel oluşturabilir.
S: Çevik iş etiği nelerdir?
A: Çevik iş etiği, işletmelerin ahlaki ve sürdürülebilir kararlar almasına rehberlik eden bir takım ilkedir.
S: Çevik iş etiğinin yararları nedir?
A: Çevik iş etiğinin yararları içinde çalışanların moralinin artması, satın alan memnuniyetinin artması ve karlılığın artması yer alır.
S: İşletmeler çevik iş etiğini iyi mi uygulayabilirler?
A: İşletmeler, ahlaki kuralları oluşturarak, çalışanlarına ahlaki karar alma hikayesinde tahsil vererek ve bir ahlaki kültürü yaratarak çevik iş etiğini uygulayabilirler.
S: Çevik iş etiğinin uygulanmasının zorlukları nedir?
A: Çevik iş etiğinin uygulanmasının zorlukları içinde çalışanların direnci, devamlı değişiklik ihtiyacı ve ahlaki ihlallerinin potansiyeli içeriyor.
S: İşletmeler çevik iş etiği girişimlerinin başarısını iyi mi ölçebilir?
A: İşletmeler, çevik iş etiği girişimlerinin başarısını, çalışanların moralini, satın alan memnuniyetini ve karlılığı izleyerek ölçebilirler.
S: Çevik iş etiğini yürütmek isteyen işletmelerin yararlanabileceği kaynaklar nedir?
A: Çevik iş etiğini yürütmek isteyen işletmeler için kitaplar, makaleler ve tahsil programları benzer biçimde fazlaca sayıda kaynak mevcuttur.
Agile Alliance İlkeleri ve Değerleri
Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Olarak Etik
Sorular ve Cevapları
Sual 1: Çevik ahlaki iş uygulaması nelerdir?
Çevik ahlaki iş uygulaması, hem ahlaki bununla birlikte çevik bir iş yapma biçimidir. Şeffaflık, hesap verebilirlik ve devamlı iyileştirme ilkelerine dayanır.
Sual 2: Çevik ahlaki iş uygulamalarının yararları nedir?
Çevik ahlaki iş uygulamalarının pek fazlaca faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Artan bereketlilik
- Alan kişi memnuniyetinin artması
- Azaltılmış risk
- Gelişmiş saygınlık
Sual 3: Kuruluşumda çevik ahlaki iş uygulamalarını iyi mi uygulayabilirim?
Kuruluşunuzda çevik ahlaki iş uygulamalarını uygulamanın birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Bir ahlaki kuralları kodu oluşturun
- Etik komitesi kurun
- Çalışanlara ahlaki eğitimi sağlayın
- Çalışanların ahlaki kaygılar ile alakalı konuşmasını sağlayın
0 Yorum