II. İdeasyon nelerdir?
III. Düşünce üretmenin önemi
IV. Değişik düşünce türleri
V. Fikirler iyi mi üretilir
VI. Fikirler iyi mi değerlendirilir?
VII. Fikirler iyi mi uygulanır?
VIII. Düşünce üretmenin yararları
IX. Düşünce üretmenin önündeki engellerin iyi mi aşılacağı
Malum Sorular
Tasarım Düşüncesi | Tasarım Periyodu |
---|---|
|
|
Görselleştirme | Yenilik |
|
|
Yaratıcılık | Yaratıcılık |
|
|
II. İdeasyon nelerdir?
Düşünce üretme, yeni fikirler üretme sürecidir. Sorunları sökmek, yeni çıkan ürünler yahut hizmetler geliştirmek yahut basitçe şeyler ile alakalı yeni düşünme yolları bulmak için kullanılabilen yaratıcı bir süreçtir.
Düşünce üretme, çoğu zaman empati, yaratıcılık ve iş birliğini vurgulayan, sorun çözmeye yönelik insan merkezli bir yaklaşım olan tasavvur düşüncesiyle ilişkilendirilir. Tasarım düşüncesinde düşünce üretme, problemlere yenilikçi çözümler geliştirme sürecinde eleştiri bir ilk adım olarak görülür.
Düşünce üretmenin birçok değişik yolu vardır ve en iyi yaklaşım, çözmeye çalıştığınız muayyen soruna yahut hedefe bağlı olarak değişecektir. Birtakım yaygın düşünce üretme teknikleri içinde beyin fırtınası, zihin haritalama ve rol yapma yer alır.
Düşünce üretme, dünyada pozitif bir değişiklik yaratmak için kullanılabilecek kuvvetli bir araçtır. Yeni fikirler üreterek sorunları çözmenin, hayatlarımızı iyileştirmenin ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmenin yeni yollarını bulabiliriz.
Düşünce üretmenin önemi
Düşünce oluşturma, yeni fikirler üretme sürecidir. Tasarım periyodunun eleştiri bir parçasıdır, şu sebeple tasarımcıların sorunlara yenilikçi çözümler bulmasını sağlar.
Düşünce üretme birçok nedenden ötürü önemlidir. Birincisi, tasarımcıların alışılmışın haricinde düşünmelerine ve sorunlara yeni ve yenilikçi çözümler bulmalarına destek verir. İkincisi, tasarımcıların değişik olasılıkları keşfetmelerine ve olası olan en iyi çözümü bulmalarına imkan tanır. Üçüncüsü, düşünce üretme tasarımcıların fikirlerini başkalarına iletmelerine ve projelerine yardımcı almalarına destek verir.
Düşünce üretme, ergonomik yaparak öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir. Tasarımcıların düşünce üretmek için kullanabileceği beyin fırtınası, zihin haritalama ve çizim benzer biçimde birçok değişik teknik vardır.
Düşünce oluşturma, tasavvur periyodunun mühim bir parçasıdır. Yeni fikirler üretme sürecidir ve tasarımcıların haiz olması ihtiyaç duyulan eleştiri bir beceridir.
IV. Değişik düşünce türleri
Her biri kendine has kuvvetli ve sıska yönleri olan birçok değişik düşünce oluşturma tekniği türü vardır. En yaygın düşünce oluşturma tekniklerinden bazıları şunlardır:
- Beyin fırtınası
- Zihin haritalama
- Ölçme
- KOŞMAK
- Altı düşünme şapkası
- Tasarım düşüncesi
- Prototipleme
- Öykü panosu
Sizin için en iyi düşünce üretme tekniği, çözmeye çalıştığınız muayyen probleme ve elinizdeki kaynaklara bağlı olacaktır.
V. Fikirler iyi mi üretilir
Düşünce üretmenin birçok değişik yolu vardır ve en iyi yaklaşım muayyen duruma nazaran değişecektir. Birtakım yaygın yöntemler şunlardır:
- Beyin fırtınası
- Zihin haritalama
- Özgür çağrışım
- Ölçme
- 6-3-5 beyin yazma
- KOŞMAK
- Bilakis mühendislik
- Prototipleme
Düşünce üretirken aleni fikirli ve yaratıcı olmak ve deli yahut alışılmamış fikirler bulmaktan korkmamak önemlidir. Ne kadar oldukça düşünce üretirseniz, uygulanabilir ve kıymetli bir düşünce bulma olasılığınız o denli artar.
Bir düşünce sıralaması oluşturduğunuzda, bu tarz şeyleri değerlendirmeye başlayabilir ve en ümit verici olanları seçebilirsiniz. Son sonucu vermeden ilkin her fikrin uygulanabilirliğini, yaşayabilirliğini ve istek edilirliğini göz önünde bulundurmak önemlidir.
VI. Fikirler iyi mi değerlendirilir?
Birkaç düşünce ürettikten sonrasında, hangilerinin en uygulanabilir ve başarıya ulaşmış olma olasılığı en yüksek bulunduğunu belirlemek için bu tarz şeyleri değerlendirmeniz icap eder. Fikirleri değerlendirmenin birçok değişik yolu vardır, sadece en yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
- SWOT analizi. Bu, her fikirle ilişkili kuvvetli yönleri, zayıflıkları, fırsatları ve tehditleri belirlemeyi ihtiva eder.
- Maliyet-fayda analizi. Bu, hangisinin en maliyet faal bulunduğunu belirlemek için her fikrin maliyetlerini ve faydalarını karşılaştırmayı ihtiva eder.
- Risk değerlendirmesi. Bu, her fikirle ilişkili riskleri tanımlamayı ve bunların tahakkuk olasılığını belirlemeyi ihtiva eder.
- Uygunluk emek harcaması. Bu, fikrin uygulanabilir olup olmadığını ve uygulanabilir olup olmadığını belirlemek için inceleme yapmayı ihtiva eder.
Kullanacağınız muayyen değerlendirme yöntemi, fikrin doğasına ve sizin için mevcut kaynaklara bağlı olacaktır. Sadece, hangi fikirleri takip edeceğiniz hikayesinde bilgili bir karar verebilmeniz için değerlendirmenizde kapsamlı olmanız önemlidir.
VII. Fikirler iyi mi uygulanır?
Birkaç düşünce üretip değerlendirdikten sonrasında, bu tarz şeyleri uygulamaya başlamanın tarihi geldi. Bu sıkıntılı bir vazife olabilir, sadece her mükemmel fikrin minik bir adımla başladığını unutmamak önemlidir. İşte fikirlerinizi uygulamaya geçirmek için birkaç ipucu:
- Küçükten başlayın. Bütün fikrinizi bir kerede uygulamaya çabalamayın. Bunu daha minik adımlara bölün ve her seferinde bir adıma odaklanın.
- Geri bildirim alın. Ufak bir adımı uyguladığınızda, başkalarından geri bildirim isteyin. Bu, geliştirebileceğiniz alanları belirlemenize ve fikrinizi daha da iyi hale getirmenize destek olacaktır.
- Israr eden olun. Bir fikri yürütmek süre ve gayret gerektirir. Neticeleri derhal göremezseniz vazgeçmeyin. Üstünde çalışmaya devam edin ve sonucunda hedefinize ulaşacaksınız.
Fikirlerinizi hayata dercetmek, düşünce oluşturma periyodunun son adımıdır. Fikirlerinizin hayata geçmiş olduğu ve dünyada reel bir ayrım yarattığı andır. Bu ipuçlarını takip ederek fikirlerinizi başarıyla hayata transfer ve gerçeğe dönüştürme şansınızı artırabilirsiniz.
Fikirleri tasavvur gerçeklerine iyi mi dönüştürebiliriz?
Fikirler inovasyonun temelidir, sadece yalnızca gerçeğe dönüştürülebilirlerse değerlidirler. Tasarım dönemi tam da burada devreye girer. Tasarım düşüncesi, fikirlerinizi somut ürünlere ve hizmetlere dönüştürmenize destek olan, insan merkezli bir problem çözme yaklaşımıdır.
Thinking Canvas, tasavvur dönemini kolaylaştırmanıza ve fikirlerinizi tasavvur gerçekliklerine dönüştürmenize destek olabilecek görsel bir araçtır. Canvas, her biri tasavvur periyodunun değişik bir aşamasını temsil eden dört parçaya ayrılmıştır:
- Empati kurun: Kullanıcılarınızın ve müşterilerinizin gereksinimlerini anlayın.
- Tanımla: Çözmeye çalıştığınız sorunu tanımlayın.
- Düşünce üretin: Soruna yaratıcı çözümler üretin.
- Prototip: Çözümünüzün çalışan bir modelini oluşturun.
Düşünce Tuvali, bireyler yahut takımlar tarafınca düşünce fırtınası yapmak, prototipler geliştirmek ve çözümleri kontrol etmek için kullanılabilir. Yeni ürün geliştirmeden toplumsal inovasyona kadar oldukça muhtelif projelere uygulanabilen oldukça yönlü bir araçtır.
Fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmenin bir yolunu arıyorsanız, Düşünme Tuvali işi tamamlamanıza destek olabilecek kıymetli bir araçtır.
Düşünce üretmenin önündeki engeller iyi mi aşılır?
İnsanların yeni fikirler üretmesini engelleyebilecek bir takım mani vardır. Bu engeller hem tinsel aynı zamanda dışsal olabilir.
İçsel engeller içinde başarısızlık korkusu, mükemmeliyetçilik ve özgüven eksikliği benzer biçimde şeyler yer alır.
Dış engeller içinde kaynak eksikliği, süre kısıtlamaları ve düşmanca bir emek verme ortamı benzer biçimde şeyler yer alır.
Bu engellerin üstesinden gelebilmek için bunların bilincinde olmak ve bunlarla başa çıkma stratejileri geliştirmek önemlidir.
Düşünce üretmenin önündeki engelleri aşmak için birtakım ipuçları:
- Varsayımlarınızı sorgulayın. Kutunun haricinde düşünmekten ve neyin olası olduğuna dair kendi varsayımlarınızı sorgulamaktan korkmayın.
- Yeni fikirlere aleni olun. Kendi fikirlerinizden değişik olsalar bile yeni fikirleri değerlendirmeye hevesli olun.
- Risk alın. Başarısız olmaktan korkmayın. Öğrenmenin en iyi yolu yeni şeyler tecrübe etmek ve neyin işe yaradığını görmektir.
- Destekleyici bir ortam bulun. Yaratıcılığınızı destekleyen ve sizi risk almaya teşvik edecek insanlarla çevrili olun.
- Mola verin. Zihninize dinlenme ve yeni fikirler üretme şansı vermek için işinize ara vermek önemlidir.
Bu ipuçlarını takip ederek düşünce üretmenin önündeki engelleri aşabilir ve yaratıcılığınızı ortaya çıkarabilirsiniz.
S: Düşünce oluşturma nelerdir?
A: Düşünce üretme, yeni fikirler üretme sürecidir. Sorunları sökmek, yeni çıkan ürünler yahut hizmetler geliştirmek yahut mevcut olanları iyileştirmek için kullanılabilen yaratıcı bir düşünme sürecidir.
S: Düşünce üretme niçin önemlidir?
A: Düşünce üretme önemlidir şu sebeple sorunlara yeni ve yenilikçi çözümlere yol açabilir. Ek olarak mevcut ürün yahut hizmetleri iyileştirmeye ve yenilerini yaratmaya destek olabilir.
S: Düşünce üretmenin değişik türleri nedir?
A: Beyin fırtınası, zihin haritalama ve çizim benzer biçimde birçok değişik düşünce üretme türü vardır. Her düşünce üretme türünün kendine has kuvvetli ve sıska yönleri vardır ve en iyi yaklaşım, çözmeye çalıştığınız muayyen soruna yahut hedefe bağlı olarak değişecektir.
0 Yorum