- II. Egzersiz ve Zihinsel Sıhhat: Faydalarının Arkasındaki Bilim
- III. Egzersiz Zihinsel Sağlığınızı İyileştirmeye Nasıl Yardımcı Olabilir?
- Zihinsel Sıhhat İçin Bir Egzersiz Rutini Başlatmaya Yönelik İpuçları
- VI. Zihinsel Hastalığı Olan Kişiler İçin Egzersizin Yararları
- VII. Zihinsel Hastalıklar İçin Tamamlayıcı Bir Tedavi Olarak Egzersiz
- Egzersiz ve Ruh Sağlığı Hikayesinde Bir Doktorla Ne Vakit Konuşulmalıdır?
Antet | Özellikler |
---|---|
Egzersiz ve Ruh Sağlığı | Egzersizin zihinsel esenlik açısından faydalarının peşindeki bilim |
Depresyon İçin Egzersiz | Egzersiz depresyon semptomlarını iyileştirmeye iyi mi destek olabilir? |
Fizyolojik Aktivite ve Ruh Sağlığı | Zihinsel esenlik için değişik fizyolojik aktivite türlerinin yararları |
Terleme Terapisi | Egzersiz stresi ve kaygıyı hafifletmeye iyi mi destek olabilir? |
Egzersizin Yararları | Egzersizin fizyolojik ve psikolojik esenlik açısından birçok faydası vardır |
II. Egzersiz ve Zihinsel Sıhhat: Faydalarının Arkasındaki Bilim
Egzersizin, stresi azaltmak, ruh halini iyileştirmek, öz saygıyı çoğaltmak ve endişe ve depresyon semptomlarını azaltmak da dahil olmak suretiyle ruh sağlığı için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir.
Dergide gösterilen bir emek harcama Lancet’inTertipli egzersiz icra eden kişilerin, egzersiz yapmayanlara nazaran depresyona yakalanma olasılığının %25 daha azca bulunduğunu buldu.
Dergide gösterilen bir başka emek harcama JAMA Psikiyatriegzersizin depresyon tedavisinde deva kadar etken bulunduğunu buldu.
Egzersiz, ruh halini iyileştirici tesirleri olan hormonlar olan endorfin seviyelerini artırarak zihinsel esenlik üstünde sihrini çalıştırıyor şeklinde görünüyor. Egzersiz ek olarak uykuyu iyileştirmeye destek verir, bu da stresi azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye destek olabilir.
Ek olarak egzersiz, bilişsel işlevi iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya destek olabilir; bunların her ikisi de zihinsel esenlik problemlerine katkıda bulunabilir.
Genel hatlarıyla, egzersizin ruh sağlığı için iyi olduğu iddiasını destekleyen kuvvetli bir delil gövdesi vardır. Ruh sağlığı sorunlarıyla savaşım ediyorsanız, egzersiz ruh halinizi ve refahınızı iyileştirmenin organik ve etken bir yoludur.
III. Egzersiz Zihinsel Sağlığınızı İyileştirmeye Nasıl Yardımcı Olabilir?
Egzersizin ruh sağlığı açısından pek oldukça faydası olduğu gösterilmiştir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Ruh halinin iyileştirilmesi
- Stresi azaltmak
- Enerji seviyelerini çoğaltmak
- Uykuyu iyileştirmek
- Endişe ve depresyonu azaltmak
- Özgüveni geliştirmek
- Toplumsal etkileşimi teşvik etmek
Bu faydalar, egzersiz esnasında vücudun organik ağrı kesicileri ve ruh hali yükselticileri olan endorfinlerin salınması da dahil olmak suretiyle bir takım faktörden meydana gelmektedir. Egzersiz ek olarak, ruh sağlığı için mühim olan uykuyu iyileştirmeye destek olabilir. Ayrıca, egzersiz stresi ve kaygıyı azaltmaya destek olabilir ve bir başarı ve öz hürmet duygusu sağlayabilir.
Zihinsel esenlik sorunlarıyla savaşım ediyorsanız, egzersiz destek bir tamamlayıcı tedavi olabilir. Sadece, bilhassa altta yatan herhangi bir esenlik sorununuz var ise, bir egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Egzersiz Zihinsel Sağlığınızı İyileştirmeye Nasıl Yardımcı Olabilir?
Egzersiz, ruh sağlığını iyileştirmek için kuvvetli bir araçtır. Emek harcamalar, egzersizin stresi azaltmaya, ruh halini iyileştirmeye, öz saygıyı artırmaya ve sıhhat hissini artırmaya destek olabileceğini göstermiştir. Egzersiz ek olarak uykuyu iyileştirmeye destek olabilir ve bu da ruh sağlığı üstünde pozitif yönde bir etkiye haiz olabilir.
Egzersizin zihinsel sağlığı iyileştirmeye destek olabileceği birçok yol vardır. Egzersiz, ruh halini iyileştirici tesirleri olan endorfinleri özgür bırakabilir. Egzersiz ek olarak uykuyu iyileştirmeye destek olabilir, bu da stresi azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye destek olabilir. Egzersiz ek olarak bilişsel işlevi iyileştirmeye destek olabilir, bu da kaygıyı azaltmaya ve öz saygıyı iyileştirmeye destek olabilir.
Zihinsel esenlik sorunlarıyla savaşım ediyorsanız, egzersiz destek bir tamamlayıcı tedavi olabilir. Egzersiz semptomlarınızı iyileştirmeye ve durumunuzu yönetmeyi kolaylaştırmaya destek olabilir. Sadece, egzersizin ustalaşmış zihinsel esenlik bakımının yerini tutmadığını unutmamak önemlidir. Zihinsel esenlik sorunlarıyla savaşım ediyorsanız, ustalaşmış yardım almak önemlidir.
Zihinsel esenlik için bir egzersiz programına adım atmak istiyorsanız, aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey var. Ilk olarak, egzersizin sizin için emin olduğu için güvenli olmak için doktorunuzla görüşün. İkinci olarak, yavaşça başlayın ve zaman içinde egzersizlerinizin yoğunluğunu ve süresini kademeli olarak artırın. Üçüncü olarak, keyif aldığınız ve devam edeceğiniz bir egzersiz bulun. Dördüncü olarak, vücudunuzu dinlediğinizden ve gerekseme duyduğunuzda dinlenme günleri aldığınızdan güvenli olun.
Egzersiz, ruh sağlığınızı iyileştirmek için kuvvetli bir araçtır. Ruh sağlığı sorunlarıyla savaşım ediyorsanız, egzersiz destek bir tamamlayıcı tedavi olabilir. Egzersizi hayat karakterinize dahil ederek ruh halinizi iyileştirebilir, stresi azaltabilir ve genel refahınızı artırabilirsiniz.
Zihinsel Sıhhat İçin Bir Egzersiz Rutini Başlatmaya Yönelik İpuçları
Şayet egzersize yeni başladıysanız ya da zihinsel sağlığınız için bir egzersiz rutini başlatmayı düşünüyorsanız, başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Yavaşça başlayın ve zaman içinde yoğunluğunuzu ve sürenizi kademeli olarak artırın.
- Keyif aldığınız, sizi zorlayacak fakat can sıkan olmayacak aktiviteleri seçin.
- Rutininize en oldukça bağlı kalacağınız bir vakit dilimini bulun.
- Kendinize realist hedefler koyun ve bir iki gün kaçırırsanız cesaretiniz kırılmasın.
- Egzersizi günlük rutininizin bir parçası haline getirin ve önceliğiniz haline getirin.
Herhangi bir altta yatan esenlik sorununuz var ise, egzersiz programına başlamadan ilkin kesinlikle doktorunuzla görüşün.
VI. Zihinsel Hastalığı Olan Kişiler İçin Egzersizin Yararları
Egzersizin psikolojik hastalığı olan kişiler için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- İyileştirilmiş ruh hali
- Azaltılmış stres
- Artan enerji
- İyileştirilmiş uyku
- Artan öz hürmet
- Endişe ve depresyon semptomlarının azalması
- Gelişmiş toplumsal işlevsellik
Egzersiz hem de psikolojik hastalıklar için tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olabilir ve deva ve terapi şeklinde öteki tedavilerin etkinliğini artırmaya destek olabilir.
Zihinsel bir hastalıkla yaşıyorsanız, egzersizin sizin için müsait olup olmadığı hikayesinde doktorunuzla görüşün. Egzersiz, zihinsel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenin emin ve etken bir yolu olabilir.
VII. Zihinsel Hastalıklar İçin Tamamlayıcı Bir Tedavi Olarak Egzersiz
Egzersiz, psikolojik hastalıklar için yararlı bir tamamlayıcı tedavi olabilir. Ruh halini iyileştirmeye, stresi azaltmaya ve endişe ve depresyon semptomlarını yönetmeye destek olabilir. Egzersiz ek olarak psikolojik hastalığı olan kişiler için bir problem olabilen uykuyu iyileştirmeye de destek olabilir.
Sadece, egzersizin ustalaşmış ruh sağlığı tedavisinin yerini tutmadığını belirtmek önemlidir. Bir psikolojik hastalıkla savaşım ediyorsanız, ustalaşmış yardım almak önemlidir. Egzersiz, tedavi planınıza destek bir ek olabilir, sadece terapi ya da deva yerine kullanılmamalıdır.
Zihinsel esenlik tedavi planınıza egzersiz eklemeyi düşünüyorsanız, doktorunuzla ya da terapistinizle görüşün. Sizin için doğru olan emin ve etken bir egzersiz planı geliştirmenize destek olabilirler.
Egzersiz ve Ruh Sağlığı Hikayesinde Bir Doktorla Ne Vakit Konuşulmalıdır?
Zihinsel esenlik nedenleriyle bir egzersiz programına başlamayı düşünüyorsanız, evvela doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz egzersizin sizin için müsait olup olmadığını belirlemenize destek olabilir ve emin ve etken bir egzersiz planı önerebilir.
Doktorunuz ek olarak egzersizi sizin için emin olmayan hale getirebilecek herhangi bir altta yatan tıbbi rahatsızlığı tespit etmenize destek olabilir. Örnek olarak, kalp hastalığınız, yüksek tansiyonunuz ya da diyabetiniz var ise, egzersiz yaparken hususi önlemler almanız gerekebilir.
Depresyon ya da anksiyete şeklinde ruh sağlığı sorunlarıyla aslına bakarsanız savaşım ediyorsanız, doktorunuz egzersizin tedavi planınıza destek bir ek olup olmayacağını belirlemenize destek olabilir. Egzersiz semptomlarınızı yönetmenin mükemmel bir yolu olabilir, sadece aşırıya kaçmadığınızdan güvenli olmak önemlidir.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, hemen doktorunuzla görüşmeniz önemlidir:
- Oldukça bitkin ya da yorgun sezmek
- Uyumakta güçlük çekiyorum
- Baş dönmesi ya da sersemlik hissi
- Göğüs ağrısı çekiyorum
- Soluk darlığı hissi
- Eklemlerinizde ya da kaslarınızda ağrı var mı?
Doktorunuz semptomlarınızın egzersizden mi kaynaklandığını yoksa daha ciddi bir tıbbi rahatsızlığın mı emaresi bulunduğunu belirlemenize destek olabilir.
Egzersiz, ruh sağlığını iyileştirmek için kuvvetli bir araçtır. Stresi azaltmaya, ruh halini iyileştirmeye ve öz saygıyı artırmaya destek olabilir. Ek olarak endişe ve depresyonu tedvir etmek için de yararlı olabilir. Ruh sağlığı sorunlarıyla savaşım ediyorsanız, egzersiz tedavi planınıza yararlı bir ek olabilir. Egzersizin size iyi mi yarar sağlayabileceği hikayesinde doktorunuzla konuşun.
S: Egzersizin ruh sağlığına yararları nedir?
A: Egzersizin zihinsel esenlik açısından birçok faydası olduğu gösterilmiştir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- İyileştirilmiş ruh hali
- Azaltılmış stres
- Gelişmiş bilişsel işlev
- İyileştirilmiş uyku
- Depresyon ve anksiyete riskinin azalması
S: Zihinsel esenlik için hangi egzersiz türleri en iyisidir?
Herhangi bir egzersiz türü zihinsel esenlik için yararlı olabilir, sadece birtakım egzersiz türleri öbürlerinden daha yararlı olabilir. Sizin için en iyi egzersiz türü, bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır. Zihinsel esenlik için yararlı olan en yaygın egzersiz türlerinden bazıları şunlardır:
- Adım atma
- Koşma
- Bisikletçilik
- Yüzme
- Dans
S: Zihinsel sağlığımı iyileştirmek için ne kadar egzersiz yapmam gerekiyor?
Zihinsel sağlığınızı iyileştirmek için yapmanız ihtiyaç duyulan egzersiz miktarı, bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olarak değişecektir. Sadece bir çok uzman, yetişkinlerin her hafta minimum 1 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite ya da dakika yüksek yoğunlukta aerobik aktivite yapmasını önermektedir.
Yukarıda listelenen faydaların yanı sıra, egzersiz fizyolojik sağlığınızı iyileştirmenize, kronik rahatsızlık riskinizi azaltmanıza ve genel hayat kalitenizi iyileştirmenize de destek olabilir. Zihinsel esenlik için bir egzersiz programına başlamakla ilgileniyorsanız, doktorunuzla ya da nitelikli bir esenlik uzmanıyla görüşün.
0 Yorum